Köpa motorcykel

Ta MC-körkort – Enklare än du tror med Trafikskola!

En motorcykel på en öppen väg, med en fladdrande läderjacka och vinden i håret. Det är en dröm som många har, men att förverkliga den drömmen känns ofta mycket svårare. I Sverige finns det knappt ett par hundra tusen motorcyklister, medan svenskar idag kör mer bil än någonsin förr. Det är många som tycker att det är både svårt och dyrt att skaffa MC-körkort, och därför sätter undan drömmen och håller sig till bilen. Men det är en hel del enklare än du kanske tror. Det här är vad du behöver tänka på om du vill ta MC-körkort.

Lär dig köra – Privat eller Trafikskola?

Att lära dig köra motorcykel privat, kanske med hjälp av kompisen eller familjemedlemmen, kan kännas lockande. Det kan dock leda till problem, eftersom du ofta inte lär dig köra ordentligt när du lär dig privat, vilket innebär att du kuggar uppkörningen så småningom. Det rekommenderas istället att du lär dig köra på Trafikskola, eftersom det innebär en gedigen körutbildning som gör det mycket enklare för dig att sedan klara uppkörningen. Att lära dig köra med hjälp av en skola kan kännas dyrt, men du sparar pengar i och med att du slipper ta körprovet flera gånger om innan du klarar det. Dessutom blir risken för olyckor avsevärt lägre.

Det är många som numera kuggar uppkörning för MC-körkort, vilket innebär både ytterliga kostnader samt väldigt långa väntetider. För dig som snabbt vill komma igång med körkortet är det bäst att boka uppkörning till sommaren väldigt tidigt. Detta eftersom du då slipper vänta på kö.

Egen motorcykel behövs

För dig som vill köra motorcykel kan det tyckas lite lustigt att du själv måste tillhandahålla motorcykeln för körprovet. Det får dock inte vara vilken motorcykel som helst, utan fordonet måste fylla Trafikverkets krav, som bland annat inkluderar en nettoeffekt på minst 50 kW. Det är värt att nämna att motorcykeln inte måste vara din egen, utan du kan eventuellt låna en från kompisen eller dylikt. Det är tur det, eftersom det skulle varit rätt tufft om du behövde köpa motorcykel innan du ens fått körkortet.

Uppkörningen

När du väl förberett ett lämpligt fordon samt lärt dig köra ordentligt med hjälp av professionella lärare är det äntligen dags för uppkörningen. Körprov för motorcykel, A1, A2 och A, kostar minst 1650 kronor. Det blir dock en del dyrare om du gör det under helgdagar. Nedan följer en lista över tips för uppkörningen:

  • Uppkörning för motorcykel kan ta lite längre tid än för bilar. Packa gärna ett mellanmål för lite extra energi.
  • Om du förberett dig ordentligt behöver du inte stressa. Körprovet är inte särskilt svårt för en erfaren förare, men med mycket stress blir det betydligt svårare.
  • Visa tydligt att du har säkerhet i åtanke. Det innebär att du håller blicken högt, följer alla instruktioner du får, samt alltid håller bägge händerna på styret. Det innebär dessutom att du regelbundet ser dig omkring för att visa att du har god koll på din omgivning.

Att ta MC-körkort är alltså inte särskilt komplicerat, och behöver inte vara alltför dyrt. Lycka till!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

ashe