Ta motorcykelkörkort

Köra privat eller på körskola?

En mycket vanlig fundering när man ska ta mc-körkort är om man ska köra på en körskola eller om man ska köra privat. Orsaken till att många funderar på detta är vanligtvis för att man vill vara säker på att man lär sig allt korrekt, men även att man ska kunna ta körkortet så snabbt som möjligt. Det finns inget rätt eller fel när det kommer till hur man väljer att övningsköra, utan allt beror på vad man har tillgång till och vad känner sig bekvämast med.

Körskola

Att göra hela övningskörningen på en körskola är naturligtvis väldigt bra. Du kan vara säker på att alla steg som du lär dig är 100 % korrekta, vilket gör att du kommer vara bättre förberedd när det väl är dags för uppkörningen. Nackdelen med körskola är att det kostar väldigt mycket pengar och att man inte har möjlighet att köra lika ofta som man kanske hade önskat. På en körskola finns det risk för att man kanske bara får tid 1-2 gånger i veckan och vill du ha ditt mc-kort snabbt kommer du behöva köra mer än så.

Privat

Det finns också många fördelar med att köra privat. Du har möjlighet att köra betydligt oftare och dessutom behöver du inte betala för dina körlektioner. Här finns det dock en nackdel. Det är inte säkert att din privata körlärare kommer att lära dig alla trafikregler till 100 %, vilket kan sätta käppar i hjulen för dig när du ska göra uppkörningen.

Kombinera

Det tveklöst bästa alternativet är om man har möjlighet att kombinera privatkörning med körning på en trafikskola. På så sätt har man möjlighet att ta del av allt det goda från båda världar och de få nackdelar som finns kommer inte längre att vara ett större problem. Ett bra sätt att komma igång kan vara genom att först ta fem lektioner på körskola, därefter köra privat så länge som möjligt, för att sedan avsluta med ytterligare 5-6 lektioner på körskolan för att få en bedömning av läraren om hur pass redo för en uppkörning som du faktiskt är. Kom ihåg att du även måste gå igenom riskutbildningar när du tar körkort för motorcykel. Det finns både riskettan och risktvåan för mc-kort.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

ashe