Ta motorcykelkörkort

Vad kostar det att ta motorcykelkörkort?

Ett motorcykelkörkort kan kosta dig en hel del pengar. Man brukar säga att kortet i snitt kommer att ligga på en kostnad av 15 000 till 25 000 kronor. Dock är det inte alla som behöver lägga dessa belopp. Det mest grundläggande (och obligatoriska) moment som du behöver gå igenom ligger på 6 000. Nu kanske du undrar hur 6 000 då kan leda till en kostnad på 15 – 25 000 kronor? Lugn, vi förklarar varför!

Är kostnaderna olika beroende på vilket kort man ska ta?

En mycket vanlig fråga är om kostnaderna är detsamma för lätt mc som för tung och svaret på den frågan är ja. Kostnaden är i stort sett precis densamma. Som tidigare nämnts kommer du att behöva betala en hel del obligatoriska kostnader som ingen kommer undan. Dessa priser är fasta, men det finns också en del kostnader som kan variera.

Fasta

  • Körkortstillstånd – 220 kronor
  • Kunskapsprov – 325 kronor
  • Uppkörning – 1650 kronor
  • Riskettan – 750 kronor
  • Risktvåan – 3 000 kronor
  • Tillverkning och fotografering till körkortet – 230 kronor
  • Handledarutbildning (enbart ansökan) – 170 kronor

Som du kan se hamnar den totala kostnaden av enbart de obligatoriska momenten på cirka 6 000 kronor. Om du inte kommer att använda dig av en privat handledare så skippar du naturligtvis denna kostnad, men måste då istället betala kostnader för lektioner på en trafikskola.

Varierande kostnader

  • Körkortsboken + MC boken – cirka 500 kronor tillsammans
  • Synundersökning för att få börja övningsköra – 200 kronor

Kostnader för körlektioner

Även om många har möjlighet att övningsköra privat så väljer de allra flesta ändå att kombinera privat körning med körning på en trafikskola. I snitt brukar man säga att det krävs mellan 20 och 30 lektioner om man ska köra hela utbildningen på körskola. Väljer man att kombinera blir det naturligtvis betydligt färre.

Hur mycket dina körlektioner kommer att kosta beror på ett flertal olika faktorer. Bland annat så kommer valet av trafikskola att vara avgörande och detsamma gäller för vilken stad som du ska köra i. I Stockholm är det t.ex. dyrare än vad det är i en mindre stad. En annan faktor som har stor betydelse är naturligtvis hur många körlektioner som du kommer att behöva. Genom att vara så förberedd som möjligt och försöka köra privat om du kan så kan du också sänka kostnaderna markant. När du lägger budgeten för ditt mc-kort bör du ändå räkna på en kostnad mellan 12 000 till 16 000 kronor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

ashe